poniedziałek, 23 lipca 2012

Czosnkowy warkocz

A w woreczku schował się pan czosnek. Zawsze o takim marzyłam i w końcu zawisł na naszym kuchennym kominie :) Kiedy go zobaczyłam od razu wiedziałam gdzie będzie jego miejsce :)  



Mam nadzieję, że zawsze będę miała wystarczający zapas czosnku, aby nie musieć rozwalać tego cudeńka :)

sobota, 21 lipca 2012

Co kryje woreczek?

Dziś mała zagadka i zarazem zapowiedź kolejnego wpisu :)  
Kto zgadnie co kryje woreczek ?
Podpowiem, że to coś do kuchni i niech Was nie zmyli to co wystaje :)

piątek, 20 lipca 2012

Drożdżówka z jagodami w misce Tupperware

Tak jak obiecałam jest czas na drożdżówkę z jagodami :) Chociaż moje dzieci wymyśliły sobie że to ciasto z kuleczkami :) 
Przepis i wykonanie banalnie proste ale to dzięki misce Tupperware. 


Potrzebne nam będą :
- 3 jajka
- 0,5 kg mąki
- 1/2 kostki drożdży
- pół kostki tłuszczu
- 5 łyżek stołowych cukru
- szklanka mleka (niepełna)
- łyżka stołowa oleju
- szczypta soli
 Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 3 łyżkami cukru. 


Roztopić tłuszcz, do gorącego wlać zimne mleko, wymieszać, dolać łyżkę oleju. Wszystko wlać do drożdży. Roztrzepać dwa całe jajka i jedno żółtko, połączyć z płynami w misce. Dosypać dwie łyżki cukru, szczyptę soli, oraz mąkę.



 Zamknąć miskę i zakręcić nią ok. 20 razy. Wypuścić z miski powietrze i wstawić ją do bardzo ciepłej wody. Gdy miska otworzy się zamknąć ją i ponownie i znów wstawić do ciepłej wody. Czynność tę powtórzyć aż do wyrośnięcia ciasta po brzegi.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej blachy posypać wybranymi owocami - u nas tym razem jagody i kruszonką. 


 Wstawić do zimnego piekarnika, piec 35/40 minut w temp. 180 stopni

Smacznego :)
Bardzo chciałam Was zabrać do ogrodu i pokazać trochę kwiatów, ale ciągłe deszcze utrudniają mi to skutecznie, nie mam jak i kiedy zrobić zdjęć, a najpierw przydało by się co nieco wypielić, kiedy przestanie padać ?

czwartek, 19 lipca 2012

Jak mrozić bób

Z racji, że bób lubimy bardzo, staram się zawsze zamrozić choć kilka porcji, by w środku zimy móc się cieszyć jego pysznym smakiem :) Problem polegał jednak na tym iż przewertowałam kilka książek i internet w poszukiwaniu sprawdzonej metody z fotami i okazało się, że bardzo śladowe treści są na ten temat, więc dziś zaprezentuję jak to u nas w zagrodzie się robi: 
- umyty bób wkładamy najlepiej na sitku jakimś do wrzątku na ok. 2 minuty (blanszujemy)


- następnie szybko przerzucamy na cedzak lub też można przez sitko ,ale mi było szybko potrzebne do następnej porcji wiec poszło na cedzak i przelewamy obficie bardzo zimną wodą 


 - czekamy aż obcieknie i dalej suszymy na ręcznikach kuchennych


 Tak wysuszony bób wkładamy do woreczków i mrozimy :) 

 Zimą będzie jak znalazła :) 
Będzie można wykorzystać je z TYM Tym przepisem :)

poniedziałek, 16 lipca 2012

Muffiny z jagodami

Ostatnio wpadła nam całkiem spora porcja jagód które były niesamowicie pyszne :) Najbardziej smakowały tak na surowo, cieszyłam się jak dziecko wcinając je łyżeczką wprost z miski :)


I tak prędko w głowie urodził się pomysł na muffiny z jagodami 

Składniki:
- 60g orzechów laskowych
- 150 g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g cukru
- 75g masła
- 1 jajko
- 75ml mleka
-150g świeżych lub rozmrożonych jagód
- 1 op. cukru waniliowego
 
1. Rozdrobnij 20g orzechów i wsyp do miski
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier
3. Rozpuść masło
4. Dodaj roztopione masło, jajko, mleko i delikatnie wymieszaj 

5. Wypełnij ciastem do 1/3 wysokości; następnie wsyp łyżkę stołową    
     jagód i uzupełnij ciastem.

6. Posiekaj pozostałą ilość orzechów i wymieszaj z cukrem waniliowym , a następnie posyp każdą muffinę. 


7. Piecz 25min w nagrzanym wcześniej  do 190C piekarniku.




  Jak na naszą rodzinę i gości to porcja dość mała więc polecam zrobić z podwójnych składników, my na pewno tak zrobimy, bo znikały w mgnieniu oka :) 
A z pozostałej części powstał kompot i drożdżówka o których w następnych postach :)


środa, 4 lipca 2012

Tort z Kit Kat i M&M`s

Z racji że w miniony weekend nasza córcia miała urodzinki, mama musiała stworzyć jakiś pyszny torcik dla niej, a zadanie tym bardziej utrudnione gdyż mama chrzestna, uprzedziła mnie dużo prędzej, że będzie sama tworzyć tort lalkę, którą pierwotnie też chciałam zrobić :) Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo bynajmniej stworzyłam bardzo pysznego torcika z Kit Kat-ów i M&M-sów. Jeśli lubicie czekoladę to to ciacho jest właśnie dla Was :)


Przepis:
- 300 g białej czekolady
- 1 szklanka śmietany kremówki (250 ml)
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Kremówkę i białą czekoladę podgrzewać aż się rozpuścić w garnku, zdjąć z gazu.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z połową cukru na lekką i jasną masę. Dodać do nich mascarpone, ekstrakt, migdały, roztopioną czekoladę. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piec ok 60 minut w temp 170 st. Uwaga z góry trzeba przykryć folą aluminiową.


Ciasto wyrosło duże, ale po ostygnięciu sporo opadnie: 





Gdy ciasto wystygnie przygotować mus czekoladowy:

- 250 ml śmietany kremówki
- 20 dkg czekolady mlecznej
  Czekoladę rozpuścić w kilku łyżkach śmietany, wystudzić. Pozostałą kremówkę ubić, wymieszać ze śmietaną. 3/4 wylać na górę ciasta , resztą obłożyć boki i układamy przekrojone na pół Kit Kat (6szt. podwójnych) na wierzch wysypujemy draże biedronkowe lub oryginalne m&m"s (2 paczki), u nas na pół, ale m&m z orzechem. Cukierki warto wysypać jak już czekolada trochę stwardnieje bo inaczej wszystkie się "utopią" . 






a przy okazji pokażę też jaką lalkę zrobiła chrzestna :

 Smacznego :)